Male on trans ja

male on trans ja

Käytännössä muutokset tapahtuvat verkkaisesti. Suurin osa muutoksista tapahtuu kahden ensimmäisen vuoden aikana, mutta niitä saattaa hissukseen tapahtua vielä vuosia tämän jälkeen. On yksilöllistä, että missä vaiheessa muutokset ovat niin näkyviä, ettei niitä voida enää halutessa peitellä ja on käytännössä tehtävä nimenmuutos ja alettavaa elää koetussa sukupuolessa.

Lasten hankkiminen on erittäin voimakas vietti ja vaikka tämä asia ei ehkä tunnu tärkeältä sukupuolenkorjausprosessin kynnyksellä, mutta on mainittava, että monet ovat jälkeenpäin surreet asiaa ja tilanteeseen varautuneet ovat saaneet korvaamattomia hetkiä omien lastensa kanssa.

Ennen hormonikorvaushoitoa on siis viisasta tallettaa omia sukusolujaan. Tämä kannattaa tehdä jo ennen mitään kokeiluja, edes finasteridin kanssa. Sukusolujaan voi tallettaa moneen paikkaan, mutta syyksi ei kannata kertoa sukupuolenkorjaushoitoa. Kokemus on osoittanut, että tämän syyn kertominen sulkee useimmat ovet. Sen sijaan syyksi kannattaa keksiä joku muu riski, vaikkapa vartijan työ ja vaara siitä että saa työssään iskuja sukuelinten alueelle.

Omaa luovuuttaan on suotavaa käyttää selityksen keksimisessä. Adoptiokin on tietenkin vaihtoehto, mutta en laittaisi rahojani sen puolesta likoon, että transihmiset pääsevät seuraavan kerran adoptiojonossa sellaiselle sijalle, josta lapsen kotiinsa jossain vaiheessa voi saada. Mainittakoon, että jos sellaiseen jonoon päätyy, kannattaa ehdottomasti olla puhumatta yhtään mitään transasioista.

Niiden esille tuominen aivan varmasti ei edistä asiaasi. Perinteisesti estrogeenit on annettu pillerimuodossa. Nykyään käytetään myös hormonilaastaria tai -geeliä. Injektioita ei ainakaan virallisen prosessin endokrinologi ole määrännyt.

Pillereissä on hieman korkeampi syvän laskimoveritulpan riski kuin laastareissa, geelissä tai injektioissa.

Pillereitä yleensä syödään päivittäin, injektioita administroidaan yhden - kolmen viikon välein, ja tätä voidaan tukea vielä estrogeelillä. Pari estrogeenipillerimerkkiä on valmistettu mikrokiteisessä muodossa ja näitä voidaan ottaa kielen alla liuottamalla. Tällä tavalla imeytyminen on kokonaisuudessaan tehokkaampaa ja vähemmän maksaa rasittavaa. Helsingin Naistenklinikka ei näitä määrää, koska heiltä puuttuu kokemus ao.

Kuitenkin toiset endokrinologit pitävät sublinguaalista administrointia kaikkein fysiologisimpana tapana. Helmikuun alusta eteenpäin erityiskorvattavuus voidaan myöntää vasta sen jälkeen kun uusi sukupuoli on virallisesti vahvistettu.

Lisäksi päätöksissä on yläikäraja korvattavuudelle: Miehet 60 vuotta ja naiset 50 vuotta. Näihin ikärajoihin on kai kuitenkin sittemmin saatu poikkeuksia ja on erikseen selvitettävä ovatko ne enää voimassa Finasteridiä määrätään miestyyppisen kaljuuntumisen pysäyttämiseksi. Tämä kaljuuntuminen johtuu paitsi perintötekijöistä, niin myös siitä, että osa testosteronista muuntuu elimistössä di-hydro-testosteroniksi DHT , mikä vahingoittaa hiusjuuria.

Sukupuolen korjaukseen liittyvän leikkauksen jälkeenkin taso on laskenut vasta noin puoleen. Tämän vuoksi finasteridin syöminen on monien tekemä valinta. Finasteridiä saa, kun vain pyytää sitä lääkäriltä.

Sitä ei ole mitenkään erityisesti säännöstelty, vaan se on aivan normaali reseptilääke. Finasteridi kannattaa ottaa Finasterid tai Gefina - nimisen valmisteen muodossa, koska se on huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin varsinaisesti miestyyppisen kaljuuntumisen ehkäisyyn tarkoitettu Propecia.

Pillerit on melko helppo jakaa neljään, mistä saadaan 1,25 mg: Mahdolliset sivuvaikutukset ovat harvinaisia, ja niihin kuuluu ihottuma sekä mahdollinen rintojen vähäinen kasvu ja miestyyppisen seksuaalisuuden heikkeneminen ja joskus impotenssi. Impotenssi kuitenkin yleensä häviää, kun käyttöä jatketaan. Siemennesteen laatu saattaa hieman heiketä. Erityisesti kannattaa huomioida, että biologisten naisten ei suositella käsittelevän finasteridi - tuotteita ollenkaan, koska ne saattavat aiheuttaa sikiövaurioita.

Hormonitasojen tulisi olla kohdallaan, että ihminen voi hyvin. On tavallista, että korvaushoito aloitetaan varmuuden vuoksi varsin konservatiivisilla annoksilla. Ehkäpä tämä on viisastakin. Kannattaa kuitenkin olla hereillä sen suhteen, että minkälaisia oireita liian alhaisista tai korkeista tasoista voi seurata. Helpointa tietenkin on mittauttaa hormonitasot aika ajoin.

Virallisessa prosessissa tätä ei kuitenkaan tunnuta tekevän, koska on kuulemma vaikeaa tietää, että milloin tasot tulee mitata. Toiset tahot lähtevät siitä, että tasojen on oltava tarpeeksi korkeat hyvinvoinnin saavuttamiseksi vähintään 0. Liian matalat hormonitasot aiheuttavat transnaisilla samanlaisia oireita kuin cisnaisilla on vaihdevuosina. Eräitä tyypillisiä tällaisia ovat: Jos huomaa itsessäsi näitä oireita, lienee paikallaan keskustella endokrinologisi kanssa siitä, että olisiko aika nostaa annoksia tai joissain tapauksissa vaihtaa lääkitystä.

On erikseen varotettava siitä, että Aila Tiitinen joka hoitoja pääasiallisesti johtaa on erittäin konservatiivnen hormonikorvaushoidon annostelussaan ja monien mielestä tätä jopa haitallisessa määrin. Tiitisellä on tapana muutoinkin minimoida käytettyjä hoitoannoksia kts. Vaihdevuosien nykyaikainen hoito on ultramatalaa ja on epäselvää mitkä hänen prioriteettinsä ovat potilaan hyvinvoinnin ja riskienehkäisyn välillä.

Hyvin matalat riskit saatetaan hänen hoidossaan saavuttaa potilaan hyvinvoinnin kustannuksella ja on kysyttävä, että onko tämä potilaan kokonaishyvinvoinnin kannalta oikea lähestymistapa. Greippimehu saattaa vaikuttaa estrogeenikorvaushoitoon ja jotkut suosittelevat sen välttämistä. Asiasta on hieman vaihtelevanlaatuista tietoa. Estrogeeneistä kannattaa ehdottomasti, kuten aina hormonien kanssa, käyttää luonnollisesti ilmenevää muotoa, jos vain mahdollista. Käytännössä, ellei muuta erityisesti tiedetä pitkän ja vakavastiotettavan tutkimuksen valossa, voidaan olettaa että luonnollisesti ilmenevät hormonimuodot antavat vähintään riittävän vasteen, mutta toisaalta vähimmät riskit.

Tästä syystä tulee käyttää estradiolia 17β-estradiol. Premarin on vahva estradioli, mutta pahamaineinen siltä osin, että se aiheuttaa suhteellisesti paljon veritulppia. Koko transihmisten hormonikorvaushoito kärsii transnaisten osalta siitä seikasta, että suuri osa tutkimuksista on tehty Premarinin kaltaisten hormonien kanssa ja niistä saadaan usein tuloksena se, että riskit ovat korkeita. Tottakai ne ovat, kun käytetään ei-luonnollisia yhdisteitä. Syy tähän on se, että luonnollisia yhdisteitä ei voi patentoida ja siten niiden kaupallinen hyödyntäminen on hankalaa.

Toiset ohjeistukset suosittelevat korkeampien hormonimäärien käyttämistä ensimmäisen 10 vuoden ajan ja suosittelevat sitten annoksen vähentämistä kun tavoiteltu naisellistuminen on ensin saavutettu riittävillä annoksilla.

Mainittakoon, että estradioligeeli ja estradiolitabletit tuottanevat aika erilaisia todellisia pitoisuuksia ja tableteilla voidaan paremmin mimikoida naisen munasarjan luonnollista purskeittaista tuotantoa kun taas geeli tuottaa tasaisemman estradiolitason. Keltarauhashormonit eli progesteronit vaikuttavat rintojen kehittymiseen, vaikka tämä usein sivuutetaan hoitohenkilökunnan toimesta.

Luonnolliset rinnat ovat valtaosalle naisista tärkeä identiteetin osa, joten tätä asiaa ei tule vähätellä. Progesteronia ei useinkaan määrätä, mutta monien mielestä tämä on virhe ja voi myös johtaa epätasapainoon estradiolin ja progesteronin välillä.

Muita merkittäviä vaikutuksia progesteronilla on mielentilaan, toisille ne sopivat ja toisille eivät, mutta progesteronin ja estradiolin suhteella on tässäkin oma roolinsa. Molempia pitäisi olla tarpeeksi ja hormonien pitäisi olla keskenään riittävän tasapainossa. Progesteroni vaikuttaa rauhoittavasti GABA-reseptorin kautta, mutta voi väärin annosteltuna aiheuttaa toisille masennusta.

SHC mainitsee mikrokiteisen progesteronin, kuten Lugesteronin, päiväannokseksi mg päivässä. Jos tarvitset muutosta hormoniannoksiisi puuteoireiden vuoksi, eräs mahdollisuus on koettaa saada reseptiä uusittua puhelimitse. Foniatri laatii lähetteen aataminomenan kilpiruston pienennykseen ja äänihuulioperaatioon androphonia.

Aataminomenaa pienennetään yleensä niin paljon kuin voidaan, ilman että menetetään kurkunpään tuki äänihuulille. Aataminomena voidaan poistaa päiväkirurgisella operaatiolla. Foniatri ohjaa ensin puheterapiaan ja mikäli tällä ei saada riittävää äänen korjausta, ohjataan edelleen äänihuulioperaatioon. Äänihuulioperaatiossa äänen korkeutta pyritään nostamaan lyhentämällä äänihuulien aktiivista osuutta. Suurempaa osuutta ei mielellään suljeta, koska siitä voi aiheutua että puhuminen tulee työlääksi.

Vuoden aikana on tullut käyttöön uusi tekniikka, jossa laserilla tehdään äänihuuliin hallittu paloarpi. Arpi kiristää äänihuulia kuukaudessa ja antanee tarvittavan korjauksen ääneen.

Vuoden alusta alkaen on tehty nuo molemmat äänihuulioperaatiot yhdellä kerralla. Käytännössä edellytetään leikkaukseen pääsyyn uuden sukupuolen vahvistamista virallisesti.

Jono leikkaukseen venähti aloituksen jälkeen pitkäksi, koska muualta maasta tuli enemmän potilaita kuin oli odotettu. Jonon pituus oli keväällä noin vuosi. Vuonna on todettu hoitojärjestelmänkin taholta, että tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuu entistä enemmän henkilöitä. Tämän vuoksi SRS-leikkauksen jonotusajat pitenivät jatkuvasti. Tavoitteeksi oli asetettu pääsy hoitotakuun edellyttämään enintään 6 kk jonotusaikaan. Leikkauksiin voi mennä myös ulkomaille. Thaimaassa on useita asiaan perehtyneitä kirurgeja, joiden hoidossa on käyty Suomestakin.

Siellä leikkauksen läpikäyneen transnaisen ulkoisia sukupuolielimiä ei välttämättä gynekologikaan ainakaan helposti erota bionaisen sukupuolielimistä. Hintaa näille leikkauksille kuitenkin usein tulee varsin runsaasti, ja komplikaatioiden sattuessa voi olla perin ikävää lähteä niinkin kauaksi niitä korjauttamaan. Kasvojen naisellistamisleikkaus FFS on operaatio, jota ei Suomessa virallisen hoitoprosessin kautta tueta millään lailla, ja tämä on näin ollen kustannettava yksityisesti.

FFS poikkeaa kauneusleikkauksesta sikäli melkoisesti, että sen tavoite ei ole ehostaa ihmisen ulkonäköä, vaan sen tarkoitus on korjata ne muutokset kasvoissa ja kallon kasvo-osassa, mitkä testosteroni on aiheuttanut transnaiselle.

Eräs tunnettu kirurgi on Dr. Testosteroni kasvattaa leukaa, nenää , ja "apinapengertä", eli silmäkulmien luustoa. Transnaiset, jotka ovat eläneet miehenä ovat kerryttäneet kasvoihinsa näitä testosteronin aiheuttamia muutoksia. Nämä muutokset saattavat aiheuttaa sosiaalista haittaa, kansanomaisesti sanoen - "ei mene naisesta läpi miehekkäiden kasvonpiirteidensä vuoksi".

Monille riittää se, että he "menevät naisena läpi" huolimatta testosteronin aiheuttamista kasvomuutoksista, toisille taas on ihan elämän ja kuoleman kysymys todella poistattaa kaikki viitteetkin itsestään siihen suuntaan, että he ovat joskus olleet biologisesti miehiä.

FFS - operaation tulokset taitavilla kirurgeilla ovat ilmeisimmin keskimäärin hyvinkin asiakkaita tyydyttäviä, mutta pieniä komplikaatioita sattuu silloin tällöin, kuten esim.

FFS - operaatioon ryhtyvän on tärkeää varmistaa hoidon takuu - eli jos jotain korjattavaa jää, niin miten jälkihoito hoidetaan? Tästä kannattaa sopia jo etukäteen. Erityisen tärkeää on varmistaa, että hoidettavan ja kirurgin näkemykset siitä mitä ollaan tekemässä on kaikilta osin täysin samanlaiset. Toisinaan kirurgin näkemys hyvästä lopputuloksesta voi olla hyvinkin erilainen, kuin potilaan.

Eli tämä asia kannattaa selvittää perin pohjin ja huolellisesti. Muutoin saatetaan jälkeenpäin joutua korjaamaan tulosta, joka on kirurgin mielestä hyvä, muttei miellytä asiakasta. Mammoplastia tarkoittaa kirurgista rintojen kauneus- tai suurennusoperaatiota. Sitä tarvitsee vain osa transnaisista, sillä suurella osalla hormonihoito kasvattaa rintoja tarpeeksi.

Naisilla on hyvin erikokoisia rintoja. Toiset naiset kokevat omat rintansa riittämättömiksi, ja tässäkään transnaiset eivät ole erikoisasemassa. Transnaiset ovat tässä cisnaisia huonommassa asemassa, sillä vaikka hormonikorvaushoito kasvattaa transnaiselle liki sen kokoiset rinnat kuin hänellä olisi cisnaisena ollut, niin transnaisella on kuitenkin suurempi luuranko, kuin useilla cisnaisilla.

Rinnat siis näyttävät suhteessa pienemmiltä. Syy tähän on se, että jos transnainen ei aloita jo tyttönä hormonikorvaushoitoa, niin testosteroni kasvattaa transnaiselle luurangon, joka koollisesti vastaa miehen luurankoa. Leveä rintakehä aiheuttaa myös sen että rinnat asettuvat kauemmas toisistaan. Tämä voi edellyttää myös poikkeuksellista implanttien asennusta ja tarvitsee siksi tällaisiin tapauksiin tutustuneen plastiikkakirurgin. Nimenomaan näissä tapauksissa rintojen muodon saaminen luonnolliseksi ja "naiselliseksi" vaatii usein muutakin kuin pelkän implantin asentamisen.

Miehen rintakehän muoto ja ihonalaisen rasvakerroksen puute rintojen alueelta sekä nännien asento, aiheuttavat lisääntyneen riskin implanttien kapseloitumiseen. Se tulee ottaa huomioon jo hoitoa suunniteltaessa. Jos hoidattaa asiansa yksityislaitoksessa, kannattaa ottaa selvää siitä, miten jatkohoito tapahtuu ongelmatilanteessa, ja kenen varoin. Suomessa yksityisklinikoilla on pakollinen potilasvakuutus, joka varmistaa, ettei potilas joudu komplikatioiden takia kohtuuttomiin tilanteisiin.

Kaikessa kirurgiassa tapahtuu komplikaatioita. On tärkeää, että hoitava plastiikkakirurgisi kertoo niistä rehellisesti. Häneltä voit saada tiedon kunkin ongelmatilanteen yleisyydestä hänen käsissään. Nimen muuttaminen virallisen prosessin mukaan tapahtuisi siinä vaiheessa, kun HRT on aloitettu ja oltaisiin sellaisessa vaiheessa, josta on luontevaa siirtyä RLT: Mitä tämä kunkin henkilön kohdalla tarkoittaa on henkilökohtaista, mutta käytännössä viimeistään siinä vaiheessa on aiheellista muuttaa nimi, kun hormonien aiheuttamat muutokset ovat niin näkyviä, että ei enää meinaa "mennä läpi" korjaamattoman nimen mukaisessa sukupuolessa.

Käytännössä nimenmuuttamisen käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain vaikka virkamiehiä on ohjeistettu asiasta. Toiset saattavat saada nimensä helpommin muutettua, kuin toiset ja lyhyesti sanoen eri paikkakunnilla asuvat ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa.

Jokatapauksessa nimenmuuttamisesta haaveilevan olisi suotavaa olla käytännössä sukupuolessaan riittävän läpimenevä, että tämä ei ole ongelma ja sitten on oltava jokin henkikirjoittajalle riittävä dokumentti, joka esitetään tälle häntä tavattaessa.

Työryhmän lääkäri laatii puoltolausunnon nimen muuttamiseksi tulevan sukupuolen mukaiseksi maistraattia varten. Maistraattiin voi marssia heti muutospaperit saatuaan, ja nimenmuutos tulee voimaan välittömästi. Sanakirjan sisältöä päivitetään jatkuvasti. Nyt käyttössäsi on RedFox Basic-palvelu. Sanakirjan käyttöönotto on helppoa ja nopeaa. Voit käyttää sanakirjaa kaikilla yleisimmillä selaimilla, kuten Internet Explorer, Firefox, Safari ja Chrome.

RedFox sanakirja toimii myös älypuhelimilla sekä tableteilla. Palvelua käytetään aina samasta osoitteesta http: Sanakirjan käyttäminen ei vaadi selaimeen lisäosien asentamista. Lisää RedFox sanakirja mobiililaitteen aloitusnäyttöön. Sanakirjan sisällöt päivittyvät jatkuvasti. Tässä viimeisimmät RedFox -palveluun tehdyt suuremmat päivitykset:. Kun haluat todella laajan sanakirjan, suosituksemme on RedFox Pro -palvelu. Se sisältää suur- ja erikoisalojen sanakirjat sekä monipuolisen kieltenopetuksen.

Maksullinen RedFox Pro sanakirja sisältää suomenkielisiä hakusanoja yli   Klikkaa ja katso hinnat RedFox Marketista. RedFox sanakirja käyttää evästeitä, jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja sisältö kiinnostavaa. Transmiehiä hoidetaan korjaamalla keho vastaamaan oikeaa sukupuolta.

Koska ilmiön arvioidaan johtuvan aivojen biologiasta, ei länsimaissa yleisesti enää pyritä kumoamaan potilaan sukupuolikokemusta tai halua kehollisiin muutoksiin psykiatrisilla hoidoilla. Suomessa julkinen terveydenhuolto tarjoaa transmiehille hormonaaliset, kirurgiset ja muunlaiset hoidot, jotka tähtäävät muuttamaan henkilön biologian, anatomian ja ulkonäön miehiseksi.

Myös nimi ja henkilöturvatunnus, sekä monet viralliset asiakirjat tai todistukset joissa nämä ilmenevät, voidaan muuttaa. Hoitojen saamiseksi julkisen terveydenhuollon kautta on potilaan saatava transsukupuolisuus-diagnoosi. Se on Suomessa mahdollista saada kahdelta erinäiseltä psykiatreista, psykologeista ja hoitajista koostuvalta trans-tutkimusyksiköltä.

Tutkimusjakso kestää useimmiten noin vuoden, mutta kesto voi vaihdella puolesta vuodesta peräti viiteen vuoteen. Sukupuolen korjaamisen vaikeutta Suomessa on kritisoitu ihmis- ja perusoikeuksien vastaiseksi. Iällä ja perimällä on vaihteleva vaikutus hoitojen lopputulokseen.

Koska hormonilääkitys käytännössä kääntää henkilön kehityssuunnan naisellisesta miehiseksi, on miehinen lopputulos helpommin saavutettavissa nuorille, joille ei ole vielä kehittynyt vahvoja naisellisia piirteitä.

Toisaalta monella on keski-ikäisenäkin hyvät lähtökohdat, kun taas toisille vahvat naiselliset piirteet ovat kehittyneet jo teini-iässä. Osa transmiehistä tarvitsee myös esimerkiksi kasvoluuston kirurgista korjausta, rintojenpoistoa, tai vartalon kirurgiaa, jotta saavutettaisiin tyydyttävä, potilaan kannalta hyväksyttävä lopputulos.

male on trans ja Voisi olla vain yksi sarja joka ei syrji ketään ja millä tahansa tavalla saat rakentaa oman kroppasi mihin tahansa suuntaan. On nimittäin niin, että monet transihmiset nimenomaan sillä verukkeella jarruttelevat oman prosessinsa aloittamista, että he eivät voi tehdä sitä jollekin läheiselleen. Wikipedia -tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta: Tutkimusjakso kestää useimmiten noin vuoden, mutta kesto voi vaihdella puolesta vuodesta peräti viiteen vuoteen. Miten voin kertoa kumppanilleni olevani transsukupuolinen?

Male on trans ja -

On nimittäin niin, että monet transihmiset nimenomaan sillä verukkeella jarruttelevat oman prosessinsa aloittamista, että he eivät voi tehdä sitä jollekin läheiselleen. Lainaus futisforum2-keskustelupalstalta käyttäjältä Radu puolet viestistä. Hän saattaa yrittää joko äärimmäisin keinoin sitoutua biologiseen sukupuoleensa tai koettaa päästä enemmän tai vähemmän tuottamuksellisesti pois tästä elämästä.

Male on trans ja -

Ilmoitathan etukäteen henkilökunnalle, mikäli käytät jälkimmäistä reittiä. Lisäksi on olemassa foorumi transmiehille ja transmaskuliinisille ihmisille osoitteessa http: Tosin siinä ongelmaksi muodostuu se, että mittauksia pitäisi olla tekemässä pahimmillaan jatkuvasti, mikä ei välttämättä huipputasolla olisi kovin iso ongelma, mutta alemmilla tasoilla siitä voisi jo koituakin haittaa. Suomessa, kuten useimmissa Euroopan maissa, voidaan alaikäiselle, diagnosoidulle transsukupuoliselle aloittaa lääkitys, joka viivästyttää murrosikää ja miestyypillisten piirteiden kehittymistä. Individual transgenders could male on trans ja in any division; however, transgender teams could not play against biological women's teams. Oma kokemus sukupuolesta on tullut jäädäkseen ja sen kanssa on elettävä. Toiset poistavat karvansa likipitäen viimeistä myöten, ja toiset taas eivät juuri mitään muuta poistakaan kuin partakarvansa, ja toteavat, että voivat ja jaksavat elää muitten karvojensa kanssa.

Eli heti kun vaan tuntuu siltä, että tietää, että tämä on se polku jota minun tarvitsee kulkea, niin paperit sisään niin nopeasti kuin mahdollista! Sitä kyllä ehtii moneen kertaan miettiä, että mitä on tekemässä ennen kuin yhtään mitään prosessin etenemisen suhteen tapahtuu. Tarvitset yleislääkäriltä lähetteen tutkimuksiin Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalle. Tutkintaosuus kestää vähintään kuusi kuukautta HYKS: Alle kuuden kuukauden ei tapahdu yhtään mitään hoitotoimenpiteitä.

Joissakin tapauksissa tämä tutkimusjakso voi venyä vielä tästäkin huomattavasti lisää, mutta näissä tapauksissa on yleensä muita syitä, jotka vaikuttavat prosessin kulkuun, kuten esim. Tutkintaosuus koostuu pääasiassa siitä, että näet muutaman kerran psykiatrin, joka haastattelee sinua, kerran psykologin ja tapaat HYKS: Tämän lisäksi järjestetään omaistapaaminen, jossa joku omaisistasi pyydetään paikalle juttelemaan psykiatrin ja omahoitajan ja tutkittavan kanssa.

TAYS ei käytä omahoitajaa, vaan tavataan psykiatria. Käytännössä siis ravaat HYKS: Psykologin visiitti kestää kokonaisen päivän, koska se teetetään avustavalla psykologilla, jolla on virka muualla.

Tämä voi olla hieman raskasta, kun tehdään haastattelu ja paljon erilaisia testejä älykkyystesteistä mustetahratesteihin. Kun tutkittava saa diagnoosin, niin sen jälkeen tapaamisissa käynti on seurantaa. Voi kuitenkin hyvin olla, että sinulle ei kerrota sitä, että olet jo saanut diagnoosin. Tätä voi kysyä tietenkin suoraan ja yleensä diagnoosin määrittelyä varten on pidetty istunto psykiatrin, sekä mahdollisen omahoitajan kanssa.

Tapaamisissa kannattaa olla ihan oma itsensä, eikä mitään sen kummempaa. Olen kuullut, että poikkeavista seksuaalisista taipumuksista ei välttämättä kannata mainita, mutta en tiedä pitääkö tämä paikkaansa. Joka tapauksessa seksuaalisuus on erillinen asia kuin sukupuolikokemus, joten tämä asia on irrelevantti diagnoosin suhteen, mutta en ole varma katsooko hoitohenkilökunta asiaa tästä näkökulmasta.

Erittäin ikävä puoli on, että esimerkiksi Helsingissä Naistenklinikan hormonipoliklinikalle on melkein aina kuukausien jono. Nykyisen hoitokäytännön mukaan Helsingissä lähete Naistenklinikalle esikäynnille voidaan kirjoittaa jo ennen diagnoosiakin kun tutkimukset on käyty.

Käytännössä voi myös soitella peruutusaikojen perään ja sellaisen saaminen on aivan mahdollista. Jos sinulle sanotaan puhelimessa, että sopivaa peruutusaikaa ei ole saatavilla sen vuoksi, että sinulle on varattu n.

Varattu aika on 30 minuutin mittainen. Peruutusaikoja voi pyytää numerosta   pääkaupunkiseudun suunta arkisin kello 12 - Poliklinikkamaksu on 22 euroa. Vuonna hoitava endokrinologi on Tiitinen, mutta käytännön vastaanoton hoitaa hormonipoliklinikan sairaalalääkärit. Miehestä naiseksi -transsukupuolisille määrätään jokin antiandrogeeni ja jokin estrogeeni.

Transmiehille taas määrätään yleisesti vain testosteronivalmiste. Transnaisilla anti-androgeenien tarkoitus on saada testosteronitaso putoamaan biologisen naisen tasolle ja estrogeenien tarkoitus on aikaansaada henkilön naisellistumisen. Muutokset pitävät sisällään ainakin seuraavaa:. Käytännössä muutokset tapahtuvat verkkaisesti. Suurin osa muutoksista tapahtuu kahden ensimmäisen vuoden aikana, mutta niitä saattaa hissukseen tapahtua vielä vuosia tämän jälkeen.

On yksilöllistä, että missä vaiheessa muutokset ovat niin näkyviä, ettei niitä voida enää halutessa peitellä ja on käytännössä tehtävä nimenmuutos ja alettavaa elää koetussa sukupuolessa. Lasten hankkiminen on erittäin voimakas vietti ja vaikka tämä asia ei ehkä tunnu tärkeältä sukupuolenkorjausprosessin kynnyksellä, mutta on mainittava, että monet ovat jälkeenpäin surreet asiaa ja tilanteeseen varautuneet ovat saaneet korvaamattomia hetkiä omien lastensa kanssa.

Ennen hormonikorvaushoitoa on siis viisasta tallettaa omia sukusolujaan. Tämä kannattaa tehdä jo ennen mitään kokeiluja, edes finasteridin kanssa. Sukusolujaan voi tallettaa moneen paikkaan, mutta syyksi ei kannata kertoa sukupuolenkorjaushoitoa. Kokemus on osoittanut, että tämän syyn kertominen sulkee useimmat ovet. Sen sijaan syyksi kannattaa keksiä joku muu riski, vaikkapa vartijan työ ja vaara siitä että saa työssään iskuja sukuelinten alueelle.

Omaa luovuuttaan on suotavaa käyttää selityksen keksimisessä. Adoptiokin on tietenkin vaihtoehto, mutta en laittaisi rahojani sen puolesta likoon, että transihmiset pääsevät seuraavan kerran adoptiojonossa sellaiselle sijalle, josta lapsen kotiinsa jossain vaiheessa voi saada. Mainittakoon, että jos sellaiseen jonoon päätyy, kannattaa ehdottomasti olla puhumatta yhtään mitään transasioista.

Niiden esille tuominen aivan varmasti ei edistä asiaasi. Perinteisesti estrogeenit on annettu pillerimuodossa. Nykyään käytetään myös hormonilaastaria tai -geeliä. Injektioita ei ainakaan virallisen prosessin endokrinologi ole määrännyt.

Pillereissä on hieman korkeampi syvän laskimoveritulpan riski kuin laastareissa, geelissä tai injektioissa. Pillereitä yleensä syödään päivittäin, injektioita administroidaan yhden - kolmen viikon välein, ja tätä voidaan tukea vielä estrogeelillä.

Pari estrogeenipillerimerkkiä on valmistettu mikrokiteisessä muodossa ja näitä voidaan ottaa kielen alla liuottamalla. Tällä tavalla imeytyminen on kokonaisuudessaan tehokkaampaa ja vähemmän maksaa rasittavaa. Helsingin Naistenklinikka ei näitä määrää, koska heiltä puuttuu kokemus ao.

Kuitenkin toiset endokrinologit pitävät sublinguaalista administrointia kaikkein fysiologisimpana tapana. Helmikuun alusta eteenpäin erityiskorvattavuus voidaan myöntää vasta sen jälkeen kun uusi sukupuoli on virallisesti vahvistettu. Lisäksi päätöksissä on yläikäraja korvattavuudelle: Miehet 60 vuotta ja naiset 50 vuotta. Näihin ikärajoihin on kai kuitenkin sittemmin saatu poikkeuksia ja on erikseen selvitettävä ovatko ne enää voimassa Finasteridiä määrätään miestyyppisen kaljuuntumisen pysäyttämiseksi.

Tämä kaljuuntuminen johtuu paitsi perintötekijöistä, niin myös siitä, että osa testosteronista muuntuu elimistössä di-hydro-testosteroniksi DHT , mikä vahingoittaa hiusjuuria. Sukupuolen korjaukseen liittyvän leikkauksen jälkeenkin taso on laskenut vasta noin puoleen. Tämän vuoksi finasteridin syöminen on monien tekemä valinta.

Finasteridiä saa, kun vain pyytää sitä lääkäriltä. Sitä ei ole mitenkään erityisesti säännöstelty, vaan se on aivan normaali reseptilääke.

Finasteridi kannattaa ottaa Finasterid tai Gefina - nimisen valmisteen muodossa, koska se on huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin varsinaisesti miestyyppisen kaljuuntumisen ehkäisyyn tarkoitettu Propecia. Pillerit on melko helppo jakaa neljään, mistä saadaan 1,25 mg: Mahdolliset sivuvaikutukset ovat harvinaisia, ja niihin kuuluu ihottuma sekä mahdollinen rintojen vähäinen kasvu ja miestyyppisen seksuaalisuuden heikkeneminen ja joskus impotenssi.

Impotenssi kuitenkin yleensä häviää, kun käyttöä jatketaan. Siemennesteen laatu saattaa hieman heiketä. Erityisesti kannattaa huomioida, että biologisten naisten ei suositella käsittelevän finasteridi - tuotteita ollenkaan, koska ne saattavat aiheuttaa sikiövaurioita.

Hormonitasojen tulisi olla kohdallaan, että ihminen voi hyvin. On tavallista, että korvaushoito aloitetaan varmuuden vuoksi varsin konservatiivisilla annoksilla. Ehkäpä tämä on viisastakin.

Kannattaa kuitenkin olla hereillä sen suhteen, että minkälaisia oireita liian alhaisista tai korkeista tasoista voi seurata. Helpointa tietenkin on mittauttaa hormonitasot aika ajoin. Virallisessa prosessissa tätä ei kuitenkaan tunnuta tekevän, koska on kuulemma vaikeaa tietää, että milloin tasot tulee mitata. Toiset tahot lähtevät siitä, että tasojen on oltava tarpeeksi korkeat hyvinvoinnin saavuttamiseksi vähintään 0.

Liian matalat hormonitasot aiheuttavat transnaisilla samanlaisia oireita kuin cisnaisilla on vaihdevuosina. Eräitä tyypillisiä tällaisia ovat: Jos huomaa itsessäsi näitä oireita, lienee paikallaan keskustella endokrinologisi kanssa siitä, että olisiko aika nostaa annoksia tai joissain tapauksissa vaihtaa lääkitystä. On erikseen varotettava siitä, että Aila Tiitinen joka hoitoja pääasiallisesti johtaa on erittäin konservatiivnen hormonikorvaushoidon annostelussaan ja monien mielestä tätä jopa haitallisessa määrin.

Tiitisellä on tapana muutoinkin minimoida käytettyjä hoitoannoksia kts. Vaihdevuosien nykyaikainen hoito on ultramatalaa ja on epäselvää mitkä hänen prioriteettinsä ovat potilaan hyvinvoinnin ja riskienehkäisyn välillä.

Hyvin matalat riskit saatetaan hänen hoidossaan saavuttaa potilaan hyvinvoinnin kustannuksella ja on kysyttävä, että onko tämä potilaan kokonaishyvinvoinnin kannalta oikea lähestymistapa. Greippimehu saattaa vaikuttaa estrogeenikorvaushoitoon ja jotkut suosittelevat sen välttämistä. Asiasta on hieman vaihtelevanlaatuista tietoa. Estrogeeneistä kannattaa ehdottomasti, kuten aina hormonien kanssa, käyttää luonnollisesti ilmenevää muotoa, jos vain mahdollista.

Käytännössä, ellei muuta erityisesti tiedetä pitkän ja vakavastiotettavan tutkimuksen valossa, voidaan olettaa että luonnollisesti ilmenevät hormonimuodot antavat vähintään riittävän vasteen, mutta toisaalta vähimmät riskit.

Tästä syystä tulee käyttää estradiolia 17β-estradiol. Premarin on vahva estradioli, mutta pahamaineinen siltä osin, että se aiheuttaa suhteellisesti paljon veritulppia. Koko transihmisten hormonikorvaushoito kärsii transnaisten osalta siitä seikasta, että suuri osa tutkimuksista on tehty Premarinin kaltaisten hormonien kanssa ja niistä saadaan usein tuloksena se, että riskit ovat korkeita. Tottakai ne ovat, kun käytetään ei-luonnollisia yhdisteitä. Syy tähän on se, että luonnollisia yhdisteitä ei voi patentoida ja siten niiden kaupallinen hyödyntäminen on hankalaa.

Toiset ohjeistukset suosittelevat korkeampien hormonimäärien käyttämistä ensimmäisen 10 vuoden ajan ja suosittelevat sitten annoksen vähentämistä kun tavoiteltu naisellistuminen on ensin saavutettu riittävillä annoksilla.

Mainittakoon, että estradioligeeli ja estradiolitabletit tuottanevat aika erilaisia todellisia pitoisuuksia ja tableteilla voidaan paremmin mimikoida naisen munasarjan luonnollista purskeittaista tuotantoa kun taas geeli tuottaa tasaisemman estradiolitason.

Keltarauhashormonit eli progesteronit vaikuttavat rintojen kehittymiseen, vaikka tämä usein sivuutetaan hoitohenkilökunnan toimesta. Luonnolliset rinnat ovat valtaosalle naisista tärkeä identiteetin osa, joten tätä asiaa ei tule vähätellä.

Progesteronia ei useinkaan määrätä, mutta monien mielestä tämä on virhe ja voi myös johtaa epätasapainoon estradiolin ja progesteronin välillä. Muita merkittäviä vaikutuksia progesteronilla on mielentilaan, toisille ne sopivat ja toisille eivät, mutta progesteronin ja estradiolin suhteella on tässäkin oma roolinsa.

Molempia pitäisi olla tarpeeksi ja hormonien pitäisi olla keskenään riittävän tasapainossa. Progesteroni vaikuttaa rauhoittavasti GABA-reseptorin kautta, mutta voi väärin annosteltuna aiheuttaa toisille masennusta. SHC mainitsee mikrokiteisen progesteronin, kuten Lugesteronin, päiväannokseksi mg päivässä. Jos tarvitset muutosta hormoniannoksiisi puuteoireiden vuoksi, eräs mahdollisuus on koettaa saada reseptiä uusittua puhelimitse.

Foniatri laatii lähetteen aataminomenan kilpiruston pienennykseen ja äänihuulioperaatioon androphonia. Aataminomenaa pienennetään yleensä niin paljon kuin voidaan, ilman että menetetään kurkunpään tuki äänihuulille. Aataminomena voidaan poistaa päiväkirurgisella operaatiolla. Foniatri ohjaa ensin puheterapiaan ja mikäli tällä ei saada riittävää äänen korjausta, ohjataan edelleen äänihuulioperaatioon.

Äänihuulioperaatiossa äänen korkeutta pyritään nostamaan lyhentämällä äänihuulien aktiivista osuutta. Suurempaa osuutta ei mielellään suljeta, koska siitä voi aiheutua että puhuminen tulee työlääksi. Vuoden aikana on tullut käyttöön uusi tekniikka, jossa laserilla tehdään äänihuuliin hallittu paloarpi. Arpi kiristää äänihuulia kuukaudessa ja antanee tarvittavan korjauksen ääneen.

Vuoden alusta alkaen on tehty nuo molemmat äänihuulioperaatiot yhdellä kerralla. Käytännössä edellytetään leikkaukseen pääsyyn uuden sukupuolen vahvistamista virallisesti. Jono leikkaukseen venähti aloituksen jälkeen pitkäksi, koska muualta maasta tuli enemmän potilaita kuin oli odotettu. Jonon pituus oli keväällä noin vuosi. Vuonna on todettu hoitojärjestelmänkin taholta, että tutkimuksiin ja hoitoihin hakeutuu entistä enemmän henkilöitä.

Tämän vuoksi SRS-leikkauksen jonotusajat pitenivät jatkuvasti. Tavoitteeksi oli asetettu pääsy hoitotakuun edellyttämään enintään 6 kk jonotusaikaan. Leikkauksiin voi mennä myös ulkomaille. Thaimaassa on useita asiaan perehtyneitä kirurgeja, joiden hoidossa on käyty Suomestakin. Siellä leikkauksen läpikäyneen transnaisen ulkoisia sukupuolielimiä ei välttämättä gynekologikaan ainakaan helposti erota bionaisen sukupuolielimistä.

Hintaa näille leikkauksille kuitenkin usein tulee varsin runsaasti, ja komplikaatioiden sattuessa voi olla perin ikävää lähteä niinkin kauaksi niitä korjauttamaan. Kasvojen naisellistamisleikkaus FFS on operaatio, jota ei Suomessa virallisen hoitoprosessin kautta tueta millään lailla, ja tämä on näin ollen kustannettava yksityisesti.

FFS poikkeaa kauneusleikkauksesta sikäli melkoisesti, että sen tavoite ei ole ehostaa ihmisen ulkonäköä, vaan sen tarkoitus on korjata ne muutokset kasvoissa ja kallon kasvo-osassa, mitkä testosteroni on aiheuttanut transnaiselle. Eräs tunnettu kirurgi on Dr. Testosteroni kasvattaa leukaa, nenää , ja "apinapengertä", eli silmäkulmien luustoa.

Transnaiset, jotka ovat eläneet miehenä ovat kerryttäneet kasvoihinsa näitä testosteronin aiheuttamia muutoksia. Nämä muutokset saattavat aiheuttaa sosiaalista haittaa, kansanomaisesti sanoen - "ei mene naisesta läpi miehekkäiden kasvonpiirteidensä vuoksi". Monille riittää se, että he "menevät naisena läpi" huolimatta testosteronin aiheuttamista kasvomuutoksista, toisille taas on ihan elämän ja kuoleman kysymys todella poistattaa kaikki viitteetkin itsestään siihen suuntaan, että he ovat joskus olleet biologisesti miehiä.

FFS - operaation tulokset taitavilla kirurgeilla ovat ilmeisimmin keskimäärin hyvinkin asiakkaita tyydyttäviä, mutta pieniä komplikaatioita sattuu silloin tällöin, kuten esim. FFS - operaatioon ryhtyvän on tärkeää varmistaa hoidon takuu - eli jos jotain korjattavaa jää, niin miten jälkihoito hoidetaan?

Tästä kannattaa sopia jo etukäteen. Erityisen tärkeää on varmistaa, että hoidettavan ja kirurgin näkemykset siitä mitä ollaan tekemässä on kaikilta osin täysin samanlaiset. Toisinaan kirurgin näkemys hyvästä lopputuloksesta voi olla hyvinkin erilainen, kuin potilaan.

Eli tämä asia kannattaa selvittää perin pohjin ja huolellisesti. Muutoin saatetaan jälkeenpäin joutua korjaamaan tulosta, joka on kirurgin mielestä hyvä, muttei miellytä asiakasta.

Mammoplastia tarkoittaa kirurgista rintojen kauneus- tai suurennusoperaatiota. Sitä tarvitsee vain osa transnaisista, sillä suurella osalla hormonihoito kasvattaa rintoja tarpeeksi.

Naisilla on hyvin erikokoisia rintoja. Toiset naiset kokevat omat rintansa riittämättömiksi, ja tässäkään transnaiset eivät ole erikoisasemassa. Transnaiset ovat tässä cisnaisia huonommassa asemassa, sillä vaikka hormonikorvaushoito kasvattaa transnaiselle liki sen kokoiset rinnat kuin hänellä olisi cisnaisena ollut, niin transnaisella on kuitenkin suurempi luuranko, kuin useilla cisnaisilla.

Rinnat siis näyttävät suhteessa pienemmiltä. Syy tähän on se, että jos transnainen ei aloita jo tyttönä hormonikorvaushoitoa, niin testosteroni kasvattaa transnaiselle luurangon, joka koollisesti vastaa miehen luurankoa.

Leveä rintakehä aiheuttaa myös sen että rinnat asettuvat kauemmas toisistaan. Tämä voi edellyttää myös poikkeuksellista implanttien asennusta ja tarvitsee siksi tällaisiin tapauksiin tutustuneen plastiikkakirurgin. Nimenomaan näissä tapauksissa rintojen muodon saaminen luonnolliseksi ja "naiselliseksi" vaatii usein muutakin kuin pelkän implantin asentamisen. Miehen rintakehän muoto ja ihonalaisen rasvakerroksen puute rintojen alueelta sekä nännien asento, aiheuttavat lisääntyneen riskin implanttien kapseloitumiseen.

Se tulee ottaa huomioon jo hoitoa suunniteltaessa. Jos hoidattaa asiansa yksityislaitoksessa, kannattaa ottaa selvää siitä, miten jatkohoito tapahtuu ongelmatilanteessa, ja kenen varoin. Suomessa yksityisklinikoilla on pakollinen potilasvakuutus, joka varmistaa, ettei potilas joudu komplikatioiden takia kohtuuttomiin tilanteisiin. Kaikessa kirurgiassa tapahtuu komplikaatioita. On tärkeää, että hoitava plastiikkakirurgisi kertoo niistä rehellisesti.

Häneltä voit saada tiedon kunkin ongelmatilanteen yleisyydestä hänen käsissään. Nimen muuttaminen virallisen prosessin mukaan tapahtuisi siinä vaiheessa, kun HRT on aloitettu ja oltaisiin sellaisessa vaiheessa, josta on luontevaa siirtyä RLT: Mitä tämä kunkin henkilön kohdalla tarkoittaa on henkilökohtaista, mutta käytännössä viimeistään siinä vaiheessa on aiheellista muuttaa nimi, kun hormonien aiheuttamat muutokset ovat niin näkyviä, että ei enää meinaa "mennä läpi" korjaamattoman nimen mukaisessa sukupuolessa.

Käytännössä nimenmuuttamisen käytännöt vaihtelevat paikkakunnittain vaikka virkamiehiä on ohjeistettu asiasta. Toiset saattavat saada nimensä helpommin muutettua, kuin toiset ja lyhyesti sanoen eri paikkakunnilla asuvat ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa. Jokatapauksessa nimenmuuttamisesta haaveilevan olisi suotavaa olla käytännössä sukupuolessaan riittävän läpimenevä, että tämä ei ole ongelma ja sitten on oltava jokin henkikirjoittajalle riittävä dokumentti, joka esitetään tälle häntä tavattaessa.

Työryhmän lääkäri laatii puoltolausunnon nimen muuttamiseksi tulevan sukupuolen mukaiseksi maistraattia varten. Maistraattiin voi marssia heti muutospaperit saatuaan, ja nimenmuutos tulee voimaan välittömästi. Kela-kortti uudella nimellä tulee postissa kotiin.

Henkilöllisyys täytyy tietenkin todistaa jollakin dokumentilla. Tiedetään kuitenkin, että nimilaki ei juuri nimenomaan edellä mainittua puoltoa vaadi ja että muitakin dokumentteja on paikkakunnasta riippuen hyväksytty. Tyypillinen ongelmatilanne on sellainen, jossa transihminen on aloittanut syystä tai toisesta hormonikorvaushoidon virallisen prosessin ulkopuolella. Tällöin hänelle on saattanut jo syntyä aivan todellinen tarve nimen muuttamiseen ja muuttamattomasta nimestä on jo aivan selvää haittaa käytännön elämässä.

Voi kuitenkin käydä niin, ettei nimenmuuttamiseen tulee puoltoa ylimmältä taholta sen vuoksi, että diagnoosia ei tehdä alle kuudessa kuukaudessa, onkin sanottu, että "omat hormonit eivät nopeuta prosessia". Tällaisessa hyvin hankalassa tilanteessa kannattaa kysyä neuvoa Trasek: Toisinaan jotakin on tehtävissä, tämä kuitenkin riippuu siitä, että mikä tilanne tarkemmin on, ja millä paikkakunnalla henkilö asuu.

Toinen hankala tilanne voi syntyä siten, että saa puollon psykiatrilta nimenmuutokseen hyvissä ajoin, ja menee muuttamaan nimensä ennen kuin on kokemassaan sukupuolessa läpimenevä. Puollon nimenmuuttamiseen voi saada piankin sen jälkeen, kun on päässyt virallisen prosessin mukaiseen hormonikorvaushoitoon. Kun henkilö täyttää lain ja asetuksen edellytykset uuden sukupuolen vahvistamiseksi, maistraatti muuttaa väestötietojärjestelmään henkilön sukupuolen ja samalla antaa uuden sukupuolen mukaisen henkilötunnuksen loppuosan.

Edellytyksiä on molempien tutkimusryhmien puoltolausunto, steriiliystodistus vuoden hormonihoidon katsotaan riittävän ja riittävän pitkä RLT ilmenee puoltolausunnosta.

Dokumentteja muutettaessa on syytä pysyä kovana, jos ei halua, että oma transsukupuolisuus on jokaisen yrityksen ja yhdistyksen rekistereissä. Näinpä onkin viitattava henkilöntietosuojalakiin, jos vaikkapa pankki- tai vakuutusvirkailija haluaa ottaa nimen- tai hetunmuutospaperistasi kopion.

Heillä 'ei' ole oikeutta siihen. Tärkeintä on saada jokin henkilöllisyystodistus ja pankki- ja luottokortit kuntoon. Pankkiasiat ainakin korttien vuoksi joutuu käytännössä käymään selvittämässä pankissa paikan päällä.

Nordea kyllä päivittää henkilötietosi väestörekisteristä, mutta kortit on silti edelleen vanhalla nimellä. Tämän lisäksi nimeä saa muuttaa monista paikoista, joista kaikki eivät varmasti heti tule mieleen, mm. Tosielämän kokeen idea on se, että sen aikana transihminen integroituu yhteiskuntaan jatkamaan elämäänsä koetun sukupuolen jäsenenä.

Virallisen hoitoprosessin osalta tähän jaksoon kuuluu lähinnä seurantaa ja mahdollisten ongelmien ratkomista keskustellen. Tosielämän kokeen "onnistunut suorittaminen" on edellytys sille, että voi saada puollon henkilötunnuksen muuttamiseksi ja hyväksynnän sukuelinten korjausleikkaukseen Suomessa. Käytännössä sukuelinten korjausleikkaukseen voi hakeutua ulkomaille, mutta hetu: Tosielämänkoetta on kritisoitu mm. Onkin esitetty, että itse leikkaustuloksen laatu olisikin tärkeämpi tekijä tämän suhteen.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ainakin Suomessa hoitava henkilökunta on ainakin pääasiasiallisesti vakuttuunut Tosielämän kokeen hyödyllisyydestä, ja tuskinpa se nyt kenellekään suureksi haitaksi on, että saa omaa elämänsä elää kokemassaan sukupuolessa. Ainona ongelmana saattavat todella olla Hetu ja SRS, jos elämänlaatu alenee ihan vain siksi, että nämä kaksi asiaa ovat koko tämän ajan korjaamatta. Tutkimusjakso kestää jokaisella hyvin yksilöllisen ajan riippuen niin jonoista kuin tutkimusryhmän harkinnastakin, kuitenkin vähintään 6kk.

Tavallisesti jakso on kuitenkin huomattavasti pidempi vuodesta kahteen ja onkin hyvä varautua odotteluun. Diagnoosin jälkeen lähtevät lähetteet varsinaisiin hoitoihin, ensimmäinen hormonipoliklinikalle. Testosteronihoito on ensimmäinen hoito, jota transmies julkiselta puolelta saa. Testosteronihoidon aikana kuukautiset lakkaavat, ääni madaltuu, karvoitus lisääntyy, lihakset kasvavat, libido ja mieliala kohoavat.

Klitoris kasvaa, osalla niinkin paljon, että penis voidaan tehdä siitä. Testosteronikorvaushoito nostaa sekä painoa, että ruokahalua, mutta yleisesti tämä ei johda lihavuuteen vaan lihasmassan kasvuun. Oppaan ovat tuottaneet Transtukiverkosto, Seta, Transtukipiste, Hiv-tukikeskus sekä Sinuiksi tuki — ja neuvontapalvelu.

Seksi ja trans -opas on tarkoitettu transihmisille sekä heidän kumppaneilleen. Opasta voivat hyödyntää myös ammattilaiset, kuten kouluterveydenhoitajat, seksuaalineuvojat ja psykologit.

Tekstin ovat ruotsinkielisestä alkuperäisversiosta kääntäneet ja editoineet Transtukiverkoston aktiivit Panda Eriksson  ja  Ami Koiranen.

Sen kirjoittaminen on ollut myös henkilökohtaisella tasolla tärkeää. On korkea aika ruveta puhumaan iloisista asioista, kuten seksistä, eikä aina vain dysforiasta ja rankoista hoidoista yhteydessä transsukupuolisuuteen. Transihmisten seksuaalisuus on aihe, josta on erittäin haastavaa löytää asiallista tietoa. Koska seksuaalisuus on tärkeä osa monen ihmisen elämää, voi tähän liittyä paljon transihmisten mieltä vaivaavia kysymyksiä: Kuinka voin harrastaa seksiä tuntematta kehodysforiaa tai siitä huolimatta?

Miten voin kertoa kumppanilleni olevani transsukupuolinen?

This Post Has

  1. -

Leave a Reply

  • 1
  • 2
Close Menu